Oriunde îți desfășori activitatea: online sau offline, ieși pentru câteva minute și culege Soare!
Beneficiile acestei activitati nu se rezuma doar la aportul natural de vitamina D.
Ci mai ai și alte beneficii ce sporesc starea ta de bine, cum ar fi :
-producția de betaendorfine, ce te vor face să te simți mai relaxat
-formare de oxid nitric...acesta reduce natural presiunea sangvina iar în creier oxidul nitric funcționează ca un neurotransmițător ce facilitează transmiterea mai rapida a informațiilor pe cablajele neuronale.
Exact cum serotonina și dopamina din creier induc o stare bună, oxidul nitric are un efect de calmare, determinând o reacție în lanț, la nivel celular, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează și se dilată.
Vitamina D a intrat în vizorul specialiștilor dar și a străzii în ultimul timp. Aud tot mai des că se dozează 25 hidroxivitamina D3 (deși forma activă este 1,25 dihidroxivitamina D3), se caută valori, se analizezază, se suplimentează.
Ea este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos.
Pare a fi mai mult decât o vitamină, ajunge să se claseze la nivelul hormonilor ca importanță în fiziologie și metabolism, cu rol esențial în reglarea homeostaziei calciului și fosforului.
Există 3 mari surse de vitamină D :
-Radiația UVB de la Soare
-Surse alimentare ( ouă, lactate, pește)
-Suplimente
De departe cea mai eficientă sursă este prima, sursa sintezei cutanate, atunci când pielea este expusă la soare (radiația UVB) fără filtre.
Câteva minute de expunere la soare la locul și momentul potrivit oferă corpului necesarul zilnic.
Endocrinologul American Dr. Michael F. Holick, specialist în metabolismul osos, al calciului și al vitaminei D, ne dă și un reper de expunere.
Dacă după 24 de ore de la o expunere în costum de baie, pielea se înroșește ușor, capătă un eritem discret, atunci am obținut echivalentul a 20. 000 UI de vitamină D ingerate.
În mod normal nu avem nevoie de atât, tot el recomandă undeva la 5000-6000 UI pe zi indiferent de sezon.
În consecință dacă știi cât ai stat până la înroșire, poți în mod logic și matematic să reduci timpul și suprafața de expunere de 4 ori.
Sigur că avem și alte date care contrează: pigmentarea pielii, sezon, latitudine, pozitionare pe glob, etc.
În România din noiembrie și până în martie, expunerea la soare e redusă dar și procentul de radiație UVB este foarte mic.
Așadar în această perioadă ne vom baza pe celelalte 2 surse menționate anterior.
Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și dinți, rezultând o mineralizare corectă.
În deficiență, absorbția calciului fiind deficitară nu satisface nevoile corpului.
Ca urmare crește producția hormonului paratiroidian, iar calciul e mobilizat de la nivelul structurilor dure pentru a menține concentrațiile serice la nivel optim.
E un topic vast, găsești aici câteva date suplimentare despre ea, care nici ele nu ajung să epuizeze subiectul.
Adaug si un link youtube spre discursul prețios al dr. M.Holick pe marginea subiectului.
Eu n-aș mai zăbovi mult cu teoria, hai afară să culegem Soare, să-l punem ”pe lanț la gât” cum spune cântecul, pentru vitamina D, stare de bine și un surâs!
Comments