Mai scriem? Cum citim?
Cândva, am auzit-o pe scriitoarea de culoare Toni Morrison (prima femeie afro-americană căreia i s-a decernat Premiul Nobel pentru...
Nu țin minte să fi fost în școală un fan sau un explorator al scrisului de mână dar ceea ce știam cert era faptul că flowul exprimării scrise îmi era mult mai la îndemână decât cel al rostirii, iar amprenta neagră a tușului autentic, pe albul liber al hârtiei, îmi tentează și azi ochiul cu o estetică seducătoare.
Și până la urmă materializarea gestului prin vârful peniței sunt eu.
Instrumentul de scris e nemilos:
îți arată la fiecare tușă unde nu ești tu,
unde spui mai mult sau mai puțin decât vrea inima ta să exprime,
te confruntă direct cu neputințe, insuficiențe, exagerări, limitări sau imagini contrafăcute de minte.
Caligrafia e un dans
...dansez pe hârtie cu unealta aleasă conștient înainte, exact pentru tipul de melodie, pe care literele o vor performa pe portativul textului ce se vrea scris.
Pe o scenă clasică de dans, rămâne doar expresia energetică a celor doi protagoniști pe podea, aici rămâne TUȘUL.
...fascinația tușului negru, dâre subțiri, întrerupte, neîndemânatice sau dimpotrivă continue, grosiere, avide de substanță.
El e de fapt cel care permite faza finală de materializare a expresiei neuronale a gestului. Fără El am scrijeli practic hârtia, iar dinamica mișcării ar rămâne invizibilă.
Caligrafia e un mod de a vedea și de a mă vedea.
Caligrafia e jocul miezului de COPIL, ce zburdă liber pe câmpul hârtiei. E fascinat de fiecare peniță, de creioane, de texturi, gustă mirosuri, miroase sunetul culorilor, palpează direcția liniilor frânte, aude finalitatea punctului și răbdarea virgulei.
Caligrafia face posibilă o explorare directă a creierului, pentru că permite un soi de Neuro-Grafie.
Azi plec pe un traseu al literelor, mâine poți să îl modific, explorând, dilatând, contractând, profitând de "neuroplasticitatea" creierului.
Mâna și creierul "lucrează" în tandem.
Neuroplasticitatea e o capacitatea organică regenerativă, reprezintă un nou mod de a gândi și de a fi.
O nouă linie - o nouă cale neurală.
Poate te inspiră și pe tine să schimbi, să eliberezi spațiul mental, să deformezi forme și litere, să lărgești perspective, să fii adultul care permite laturii de copil creativ să se exprime într-un mod adaptat vâstei și astfel o ”LUME” se va schimba în consecință!
Dacă ești curioasă/curios de alte lucrări, poți să-mi scrii la secțiunea contact, imediat mai jos.