Unul din principiile zilei, pe care le-am găsit la Ray Dalio (aflat azi în topul celor mai talentați antreprenori și influenți oameni din lume) este :
"Great people are hard to find so make sure you think about how to keep them"
Având în vedere viziunea sa asupra excelenței și a performanței de înalt nivel, standardul lui Dalio ar putea să pară exigent, în ceea ce privește calitățile și abilitățile pe care le caută în oameni.
Dar a rămas cu mine ideea lui și o împărtășesc cu tine, poate alegi să te oprești într-o scurtă contemplarea interioară pe marginea ei.
Poate!
În societatea modernă, este tot mai provocator să găsim oameni model, oameni măreți, oameni "mari", dacă ar fi să traducem "mot a mot" acel " Great People ", oameni care să inspire:
-prin ceea ce sunt,
-prin atitudine și luciditatea discursului,
-prin transparența Adevărului propriu,
-prin coerență între vorbe și fapte,
-prin integritate și adaptabilitate,
-prin "aer", prin stil sau mod de viață.
Cu ajutorul canalelor media și a tehnologiei, se poate construi o imagine, un dublu virtual, care să dea ”bine”, însă ea s-ar putea să nu aibă prea multe înțelesuri comune cu realitatea ființei .
Cu toate acestea, nu este imposibil să întâlnim astfel de oameni.
Una dintre problemele majore este că suntem adesea distrași de superficialități și de interese personale, în loc să fim atenți la personajele care au o viziune clară a vieții, susținută de o coloană vertebrală fermă și un angajament puternic față de misiunea personală sau motivul pentru care au venit la întrupare.
... tindem să punem mai multă valoare pe aparențe, pe realizări superficiale, pe valori morale susținute formal, pe valori spirituale sau universale dar care nu indică ESENȚA condiției umane, pe enunțuri copiate, înfrumusețate cu multe cuvinte adesea goale de sens.
Apare o tendință de a judeca oamenii pe baza unui set de criterii restrânse, cum ar fi statutul social, nivelul financiar, contul FB, IG, Tik-tok, LinkedIn, Twitter, pe ocuparea unor poziții importante și dobândirea unor etichete răsunătoare.
Sunt ele dovada unui ”Omdevaloare”?
Un Om de valoare, în viziunea mea:
-s-a căutat,
-s-a întors pe dos,
-și-a deșifonat ego-ul adolescentin,
-s-a scuturat "de bube, mucegaiuri și noroi",
-s-a însoțit cu dumnezeu în subteranele durerii,
-și-a asumat calea (nu una care sună pompos ci una care vorbește radical, de la sine despre el), uneori cu urzici până la umăr,
-s-a eliberat de patimi și pasiuni, pe care le-a înlocuit cu rațiuni inspirate și misiuni.
Un Om de valoare nu e neapărat un om Model, cu calități de tipul onestității, altruismului, empatiei sau compasiunii manifestate oricând, oriunde și oricum.
Acela e un model teatral pe scena Vieții.
Un Om de valoare le va manifesta liber, direct și just acolo unde se simte viu, unde are conexiune, competență și autonomia propriei persoane.
Un Om de valoare și-a asumat egoismul, răceala, prefăcătoria, intoleranța, greșeala, dezacordul, impostura, ne-cunoștința și câte alte aspecte duale a mai reușit să întrezărească cu curaj în ființa sa.
Un om de valoare e atent la sine – azi se cheamă mindfulness...
Un om de valoare alege să se vindece prin calea echilibrată nu cea ușoară.
Un om de valoare alege să nu rănească un alt om, pentru că știe că așa prinde trenul ReÎntregirii Sinelui.
A existat un matematician persan, pe nume Mohammed Al-Khwarizmy, ce a descoperit ''zeroul'' și a inițiat algebra.
Savantul arab a fost întrebat ce valoare reprezintă omul în matematică și el a răspuns:
- dacă omul are bun simț și caracter =1
- dacă mai este și frumos = 10
- dacă mai are și bani = 100
- dacă se mai trage dintr-un neam nobil = 1000
Însă, dacă dispare simbolul bunului simț și al caracterului, adică 1, rămân doar zerourile!
Tot prin calcul matematic este demonstrat că orice nulitate ridicată la putere, sau la orice rang posibil, tot nulitate rămâne.
Îți propun :
-să fii tu Om de valoare,
-să aduci transparență radicală lucrurilor,
-să-l asiști pe 1
-să îi prețuiești, să-i ții aproape și să-i onorezi cu iubire pe "valoroșii" oglindiți lângă tine!
Poate așa lumea va transcende iluzia că unii sunt mai sus/ mai jos, mai buni / mai răi, mai la dreapta / mai la stânga, mai treziți/ mai ignoranți, mai simțitori/ mai raționali, mai cunoscători / mai superficiali, mai cu valoare / fără, etc.
Am scris azi cu RECUNOȘTINȚĂ pentru Oamenii de Valoare din viața mea!
Cata valoare în fiecare cuvânt scris de tine ✨🙏