Meditând la ce este în jur acum, ajung la concluzia că noi, oamenii, deși suntem aceeași specie, nu dăm roade deodată, în același sezon.
Fenomenul de ”măsurare” cu alții, poate fi dăunător din punct de vedere psiho-energo-emoțional din mai multe motive, deoarece creează:
-așteptări nerealiste,
-frustrări și sentimentul că nu ai făcut suficient sau că ai rămas mediocru,
-consumă timp prețios și energie constructivă.
În plus, comparatia structurează o privire constant îndreptată înafară, periferică, exterioară ce afectează direct acea stare de bine la care râvnim.
1.Comparația este inechitabilă.
Oamenii sunt diferiți din punctul de vedere al experiențelor de viață, abilităților fizice, mentale, sociale, financiare, al circumstanțelor și stărilor de moment prin care trec. Când te compari cu alții, de multe ori nu iei în considerare acest context unic și complex.
2.Comparația distorsionează realitatea.
De obicei, vedem doar partea glamur a vieții altora și nu cunoaștem cu adevărat provocările lor interioare. În special în era rețelelor sociale, oamenii tind să prezinte un „eu” digital, iar creierul uman nu este încă updatat la acest alter ego deformat, ceea ce creează o imagine distorsionată și idealizată pentru ceilalți.
3.Comparația conduce la dezamăgire și depresie.
Analogia constantă cu alții poate provoca presiune, amăgiri și sentimente de inadecvare. Aceste percepții negative pot duce la subminarea stimei de sine și chiar la depresie, deoarece te concentrezi mai mult pe ceea ce nu ai, în loc să apreciezi ceea ce ai deja lângă tine.
4.Comparația distruge motivația intrinsecă și creativitatea.
Comparându-te constant cu alții, îți poate fi afectată motivația personală; ajungi să te simți descurajat sau copleșit de realizările și succesul lor. În loc să te concentrezi pe esența ta, pe progresul și expansiunea ei, pe contribuția adusă lumii sau autoactualizare, ești prins în competiție nesănătoasă cu cei din jur.
5.Comparația te poate face să îți pierzi autenticitatea.
Te concentrezi mai mult pe standardele altora decât pe propriile tale valori și priorități. Te împiedici singur, deoarece te îndepărtezi de cine ești cu adevărat.
6.Comparația îți restricționeaza accesul la prietenie și relaționare sănătoasă.
Îți subminează subtil încrederea, comunicarea, conexiunea. Te restricționează în a fi prezent la celălalt, creează distanță și tensiune.
Până ajungi să înțelegi cum a apărut această comparație, să analizezi și să desfaci tipare mentale, să o internalizezi și să o transformi printr-un parcurs onest și dedicat, să îți fixezi obiective care se aliniază cu prioritățile și interesele tale, să înțelegi până la nivel genomic, că fiecare are drumul său unic și aroma particulară, poate îți rezervi o fereastră de timp să privești în jur toamna și să iei lecții prețioase de la alte specii prin COMPARAȚIE.
Doar că o folosești să te aduci la tine.
Dacă ai nevoie și de un ochi ”comparativ” obiectiv pentru demersul tău, scrie-mi și te ajut cu drag! A.
Commentaires