Azi nu e despre o simplă ceașcă de cafea ci despre un alint viu colorant și bogat aromat:
-cafea arabică proaspăt râșnită, fiartă la ibric cu 1 cub mic de ghimbir
-lapte integral
-1/4 linguriță unt de cocos
-3 pic. esență de vanilie homemade
-un praf de sare de mare
-scorțișoară pudră
-chlorella
-turmeric pudră
-piper un strop, cât să însoțescă turmericul la absorbție
-1/2 linguriță miere de salcâm
Știu prea bine că există diverse opinii, convingeri, credințe, argumente empirice sau științifice, pro și contra acestor boabe brunete generatoare de ape cochete.
Unii le consideră un "dușman" abil care îți zâmbesc fals iar consumul lor o "îngăduință" vătămătoare. Alții reale stimulatoare de funcții cerebrale și digestive, "generatoare" de stări de bine, de idei fertile sau chiar de legături sociale.
Există studii tot mai numeroase ce demonstrează cum cafeaua conține o varietate de compuși antioxidanți de tipul acizilor clorogenici, polifenolilor și melanoidinelor, ce pot contribui la neutralizarea radicalilor liberi, la reducerea stresului oxidativ celular și a fenomenului inflamator.
Consumul regulat de cafea poate influența, de asemenea, capacitatea antioxidantă a plasmei și poate fi asociat cu niveluri mai ridicate ale altor substanțe ce contracarează sinergic acțiunea speciilor reactive de oxigen și nitrogen în organism.
Nu voi fi nici avocat, nici acuzator, întrucât în dreptul meu adevărata metodă de cunoaștere e experimentarea.
Adesea consider util, chiar indicat, să aplicăm scepticismul, să adunăm informație, să cercetăm dedicat, însă ea are relevanță pentru fiecare, în măsura verificării și a-climatizării personale.
Din sesiunile cu oamenii faini care ajung la mine, observ că există un mit, ce situează nedrept cafeaua, în postura de a determina tartrul, colorarea sau deteriorarea dentară.
Cafeaua simplă fără alți aditivi de gust sau de conservare, dintr-o sursă curată, proaspăt râșnită și cu consum moderat, la care asociem o Igienă Dentară corectă, zilnică, atent realizată și o Minte Echilibrată, nu aduce prejudicii danturii. Parol!
O cafea:
- din sursă "îndoielnică"
- cu diverse substanțe încorporate, poate chiar micotoxine (produși de metabolism ai fungilor cu efect dăunător asupra animalelor și organismelor umane) de tipul aflatoxina B1 și ochratoxina A. Aceste micotoxine se pot dezvolta în timpul cultivării (în anii cu precipitatii abundente sau secetoși ca urmare a dezvoltării de mucegaiuri) dar și în timpul transportului sau depozitării, când are loc o multimplicare a lor, dacă nu se respectă condițiile de microclimat specifice
- în consum exagerat zilnic
- fără să țină seama de alte sensibilități organice
- cu îndulcitor peste măsură
- fără îngrijirea onestă a danturii
- pentru o minte în deriva gândurilor zilnice
DA, poate produce avarii nu numai în cavitatea bucală ci întregului Corp.
Pentru mine, această ceașcă de cafea pe care o împart cu tine, servește azi sănătății și creativității!
Dacă ai și tu un ecou, al acestor boabe -”podoabe”, te rog lasă-l în comentarii. Îmi aduce bucurie să aflu alte perspective!
Commentaires